Samsun'da Hangi İşlerde Çalışabilirim ? - Taha Cem İle Samsun'u Tanıyorum

Samsun'da Hangi İşlerde Çalışabilirim ?


     En Çok Para Kazandıran İşler



1 – TAVUK YETİŞTİRİCİLİĞİ 



Sağlıklı beslenmeye günden güne daha çok önem veren insanlar kırmızı et yerine beyaz eti tercih etmeye başlamışlardır. Son yirmi senedir tavuk ve yumurta tüketimi tüm dünyada sürekli bir artış trendindedir. Hiç şüphe yok ki bu durum da tavuk yetiştiriciliğini en kazançlı işlerden biri yapıyor. Türkiye'de son 10 yılda yaklaşık%200'e yakın büyüyen tavukçuluk sektörünün, gelecek 10 yıl içinde de ivme kazanarak büyümesi bekleniyor.



2 – ÇEVRE DOSTU İNŞAAT





Kirlilik seviyesini minimumda tutmayı başararak makine ve bina inşaatı yapan mühendisler ve müteahhitler işlerini inanılmaz derecede büyütebilirler. Küresel ısınma ve çevre kirliliğine ilişkin yerel ve ulusal endişeler büyümek isteyen işletmeler için fırsatlar yaratıyor. Buna çevre dostu boya, inşaat malzemeleri veya güneş paneli üreticileri ve dağıtıcıları da dahildir.

3-Seracılık, Tarım ve Çiftçilik İşleriyle Para Kazanmak


Gıdada fiyat dalgalanmasının önüne geçmek için yapılan çalışmalar meyvesini vermeye başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Ziraat Bankası aracılığıyla devreye aldığı Seracılık Finansman Paketi’yle verilen kredi miktarı 3.9 milyar liraya ulaştı. Kullanılan kredinin yaklaşık 1.5 milyar TL’si 73 ildeki 3 bin 243 kişiye yatırım kredisi olarak verildi. Kredi kullanan üretici veya yatırımcı sayısı ise 16 bin 102 kişi oldu. Kredi kullananların bir kısmı tamir-onarım, bir kısmı büyük ölçekli ve teknolojik sera yatırımına gitti. Banka uzmanları, bu seralarda domates, muz, biber, salatalıktan, çilek ve marula kadar geniş bir ürün çeşitliliğinin olduğunu belirterek ana ürünler olarak domateste yüzde 5, muzda yüzde 15, biberde ise yüzde 2 düzeyinde artış olacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Hükümetin Gündeminde

Türkiye’de 2002’de toplam 536 bin dekar olan örtü altı yetiştiriciliği 2019 itibarıyla 790 bin dekara çıktı. Fark yaratan detay ise artışın alçak naylon tünellerde değil cam-plastik seralarda olması oldu. 2002’de 4 milyon ton olan sera rekoltesi de 2019 itibariyle 8 milyon tona çıktı.
Türkiye sera üretiminde Avrupa’da 2’nci, dünyada 4’üncü sıraya ulaştı. Jeotermal seracılık alanlarının 4 bin 400 dekara ulaşmış olması ve jeotermalle birlikte normal şartlarda seracılık yapılması mümkün olmayan yüksek rakımlı Kırşehir, Nevşehir, Ağrı, Kütahya, Denizli gibi illerde üretim yapılma imkânı doğdu.

Cumhurbaşkanlığı Seracılığı Öncelikli Yatırım Sınıfına Aldı

Türkiye, 2019’da Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle seracılık yatırımlarını öncelikli yatırımlar kapsamına aldı. Asgari 5 milyon TL tutarındaki 25 dekar ve üzeri yurtiçinde üretilen sera teknolojilerini de ihtiva eden otomasyona dayalı (bilgisayar kontrollü iklimlendirme, sulama, gübreleme ve ilaçlama sistemi ihtiva eden) sera yatırımlarına 5’inci bölge teşviki veriliyor.




4- İşlek Yerlere Cafe Açmak


Her zaman küçük bir işletme yönetmek gibi hayaliniz olduysa ya da hayalinizdeki cafeyi açmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Baştan doğru bir planlama yaparsanız bir cafe açmak oldukça karlı olacaktır.

Yazımıza küçük işletme sahiplerine güzel bir haber vererek başlamak istiyoruz: Artık insanlar küçük kahve işletmelerine akın ediyorlar! Evet, son yıllarda işletmecilerin sayısının hayli artmasıyla kafe alanında da rekabet iyice kızıştı. Ancak bu sektörde farklı olan bir durum var: Daha fazla ilgi görmek ve para kazanmak için büyük bir işletme açacaksınız diye bir kaide yok. Hatta yapılan araştırmalara göre küçük cafelerin sayısı büyük kahve zinciri mağazalarının iki katına ulaşmış durumda.

Tabii bu dediklerimizi okuyunca hemen yaşadığınız yerde ufak ve sevimli bir kafe açmanın hayalini kurmanız çok normal. Ama unutmayın, “sevimlilik” karın doyurmaz. Bir kafe açmak için önce hatırı sayılır bir yatırım yapmanız gerekir. Kafeyi açtığınızda da hemen parayı bulamazsınız zira kâr marjı düşüktür. Bu da yetmezmiş gibi her gün saatlerce çalışmanız ve iş üzerine kafa yormanız gerekir. Siz yine de umudunuzu kaybetmeyin ve gerçekten kendi kafenizi açmayı kafaya koyduysanız aşağıda belirttiğimiz adımları takip edin. Eğer doğru biçimde planlama yaparsanız kafeniz bu zorlu piyasada ayakta kalabileceği gibi eninde sonunda size hayal ettiğiniz miktarlarda para da kazandırabilir.

Doğru adımları attığınız takdirde cafeniz, kolayca insanların arkadaşlarıyla veya aileleriyle vakit geçirebilecekleri, hızlıca yemek yiyebilecekleri veya en yeni projelerinin üzerinde çalışabilecekleri bir yer haline gelebilir. Nasıl başarılı bir cafe açacağınızı öğrenmek için aşağıdaki adımları takip edin.

 

Nasıl Başlanır? (Özet)

İş ve pazarlama planlarınızı yazın. Bu planlar bütün işletmeler için önemli bakış açılarıdır. Bir eylem planı işletmenizi nasıl yönetmeniz ve pazarlamanız gerektiği konusunda size yol gösterecektir. Bu dokümanlara sıklıkla başvurduğunuz takdirde işlerinizin tıkırında gideceğinden emin olabilirisiniz.

Cafe işletmeciliğine başlarken gerekli olan bütün yasal mahiyetleri takip edin. İlgili resmi kurumların istediği gerekli olan bütün ruhsatları, izinleri ve sigortaları aldığınızdan emin olun.

İşletme sermayenizi güvence altına alın. İş planınızda, cafenizi açarken ne kadar sermayeye ihtiyacınız olduğunu belirtin. Yatırımcılarla temasa geçin, kredi için başvurun ve elinizde ne kadar sermayeniz varsa işi başlatmak için kullanın.

Logonuzu, görsellerinizi, kartvizitlerinizi ve diğer tanıtım malzemelerinizi şekillendirin. Dekorunuzda, menünüzde ve diğer pazarlama kalemlerinizde kullanacağınız renkleri ve tasarımları ayarlamanızda yardımcı olacaktır.

Farklı birçok mekân araştırın. Kiralamaya veya satın almaya uygun muhtelif yerlere bakın. Bütçeniz için en uygun ve müşterileriniz için en ideal olan yeri seçin. Eğer seçtiğiniz yer daha önceden bir cafe olarak kullanıldıysa bu sizin yararınıza olacaktır. Bu sayede cafeye çevirmek için zaman ve para harcamanıza gerek kalmayacaktır.

Arzu ediyorsanız dekorda değişiklik yapın.

Cafenizi işletmek için ilave araç-gereçler gerekiyorsa satın alın. Eğer masalarınız, sandalyeleriniz, stantlarınız,  pos makineleriniz veya cafenizi geliştirmek için ihtiyaç duyduğunuz herhangi bir parça eksikse, bu parçaları satın almalısınız.

Menünüzü oluşturun. Menüye koymak istediğiniz ürünlerinizi seçin ve fiyat politikanızı belirleyin.

Tedarikçilerle ve distribütörlerle ilişkilerinizi geliştirin. İşlerinizi günlük olarak çekip çevirebilmeniz için gerekli olan bütün gıdaları ve diğer öğeleri en iyi ve en uygun maliyetle temin etmeniz gerekmektedir. Tedarikçiler ve distribütörler işletmeniz için gerekli olan bütün gıdaları, içecekleri, mutfak takımlarını, menüleri ve pazarlama malzemelerini temin edecektir.

Cafenizin reklamını ve tanıtımını yapın. Eğer yakında açılacağınızdan kimsenin haberi olmazda arzu ettiğiniz müşteri katılımı olmaz. Dışarı çıkın ve haberi yaymaya başlayın. İnsanların yeni cafenizden haberlerinin olması için basın bültenleri, sosyal medya, söylenti ve afişler gibi size yardımcı olabileceğini düşündüğünüz yöntemleri kullanın. 

Yorum Gönder

1 Yorumlar